Halk arasında “zemberek otu, kırkkilit otu” diye de bilinen at kuyruğu, sulak yerlerde, kumlu topraklarda yetişir. Yol kenarlarında görülebilen bu bitkinin boyu 20-80 cm. arasında değişir. Görünüşü çam ağacı fidanna benzer.
At kuyruğu romatizma, gut, kireçlenme, bacak ödemleri ve ağız içi iltihaplarna iyi gelir. İdrar ve balgam söktürücü, göğsü yumuşatıcı, böbreklerdeki taşları ve kumları dökücü özellikleri vardır. İç kanamaların durdurulması, yaraların iyileştirilmesi ve ateş düşürmede de faydalıdır.
Ancak, aşırı şekilde kullanıldığında zehirlenmelere sebep olabilir. Bu yüzden belirlenen miktardan fazla kullanılmamalıdır.
Nikris (Gut) Hastalığı
At kuyruğu, mısır püskülü, civanperçemi, biberiye, maydanoz tohumu, papatya ve çörekotundan birer tatlı kaşığı alınır. Çelik tencerede 24 su bardağı su ile 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutulup süzülür ve buzdolabına konur. Yemeklerden önce balla tatlandırılıp birer fincan içilir. Sancılar dininceye kadar kullanılmaya devam edilir.
Ayaklarda Şişme
Birer tutam at kuyruğu, sinirli ot, biberiye, mısır püskülü, yaban mürveri ve bir tatlı kaşığı çörek otu 2 litre suya konup 5 dakika kaynatılır. İki saat kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülür. Balla tatlandırılıp günde üç defa yemeklerden yarım saat önce birer çay bardağı içilir. İki ay süre ile ara vermeden uygulanırsa faydası görülür.
Kireçlenme
16 bardak suya 50 gr. at kuyruğu, 50 gr. ardıç tohumu konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden yarım saat önce balla tatlandırılıp bir fincan içilir. Bu uygulamaya hasta iyileşinceye kadar devam edilir.
Nezle, Grip, Öksürük
8 su bardağı suya birer çorba kaşığı at kuyruğu, kekik, hatmi çiçeği, adaçayı ve 100 gr. kuru üzüm konup 5 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
Varis
Üçer çorba kaşığı at kuyruğu, ısırgan otu ve üzerklik tohumu, birer çorba kaşığı biberiye, adaçayı ve oğul otuyla birlikte 24 su bardağı suda 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülüp temiz bir kaba konur. Yemeklerden bir saat önce, bir tatlı kaşığı bal katılıp içilir. Ayrıca yemek sırasında bir çay kaşığı polen yenir. 3 ay kullanılırsa şifa bulmaya yardımcı olur.
Bu uygulamanın yanısıra ayakta fazla kalmamaya ve akşamlar ayakları yüksek bir yere konarak dinlenmeye de dikkat etmek gerekir.