Aramak

Doğadan

Okaliptüs Mersingiller ailesinden olup, asıl vatanı Avustralya'dır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Çiçekleri beyazımsı ve kırmızı renktedir. Sıtma ağacı, sağlık ağacı diye de bilinir.  Okaliptus, solunum yolu hastalıklarına, göğsü yumuşatmaya, gribe, nefes darlığına, balgam söktürmeye, sıtmaya, kadın hastalıklarına, burun iltihabına, kan şekerini düşürmeye, bel soğukluğuna, ateş düşürmeye, basura ve idrar yolları iltihabına iyi gelir. Bronşit 20'şer gr. okaliptus, civanperçemi, kantaron, oğulotu, karabaşotu ve ebegümeci ve 40 gr. ıhlamur, 3 litre suda 4 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Yemeklerden bir saat önce üç çay bardağı içilir. Üzerine bir kaşık bal yenir. Öksürük 50'şer gr. okaliptus, papatya, sığırkuyruğu, civanperçemi ve atkuyruğu, 3 litre suda 10 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Yemeklerden önce, balla tatlandırılarak birer fincan içilir. Nezle 20'şer gr. okaliptus, papatya, adaçayı, kekik ve ıhlamur, 2 litre suda 10 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Yemeklerden bir saat önce balla tatlandırılarak birer fincan içilir. Nefes darlığı 30'ar gr. okaliptus, civanperçemi, hatmi çiçeği, melekotu, mercanköşk, karaba şotu, oğulotu ve ebegümeci ve 100 gr. anason, 24 su bardağı suda 10 dakika kaynatıldıktan sonra ocak söndürülerek demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra süzülüp dolaba konulur. Sabah-öğle-akşam yemeklerden önce balla tatlandırılıp birer su bardağı içilir. 2 ay kullanılmalıdır. Kolesterol 20'şer gr. okaliptus, çuha çiçeği, karabaşotu, oğulotu, adaçayı, biberiye, yavşanotu, hibiscus ve papatya, 5 litre suda 5 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Günde 3 su bardağı içilir. İki ay kullanılırsa faydası görülür. Kaşıntı 30'ar gr. okaliptus, şahtere, kekik, oğulotu, kınakına ve karabaşotu, 3 litre suda 10 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Yemeklerden önce birer fincan içilir. İdrar yolları iltihabı 30'ar gr. okaliptus, ebegümeci, civanperçemi, kantaron çiçeği, ayrıkotu, altınotu ve atkuyruğu karıştırılır. Kaynatılmış 3 bardak suya bitki karışımından 3 yemek kaşığı atılıp 20 dakika demlenir. Aç karna birer bardak içilir. Bruselloz hastalığı (Malta humması) 30'ar gr. karabaşotu, okaliptus, kurtpençesi, zahter, sinameki, papatya, nane, çörekotu ve rezene, 18 su bardağı suda 5 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Günde üç kez, balla tatlandırılarak birer fincan içilir.
Your experience on this site will be improved by allowing cookies Cookie Policy