Karabaş otu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişir. Boyu 20-60 cm arasında değişir. Haziran ve ağustos ayları arasında çok güzel mor çiçekler açar.
Karabaş otunun çiçeği su ile kaynatılıp içildiği zaman zihine çok faydalı olduğu için halk arasında “kafa süpürgesi” de denir.
Karabaş otunun, vücudu ve kalbi güçlendirici, sinirleri düzeltici, balgam söktürücü, mikrop öldürücü, yaraları iyi edici özellikleri yanı sıra, mide üşütmesinden astım ve siroza kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Ayrıca kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlattığı da söylenir.
Sigarayı Bırakmak İçin
Tiryakiler sigara yerine karabaş otunu pipoyla veya kağıda sarıp içerse, bu zararlı alışkanlıktan kurtulabilirler. Karabaş otu mentollü sigara tadında olduğu için sigarayı aratmaz. Nikotini olmadığı için de alışkanlık yapmaz. Sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiye edilir.Damar Sertliği ve Kolestrol İçin
1 deste Karaboş otu, 10 gr. papatya, 10 gr. civanperçemi, 10O gr. hunnap, 10 gr. anason, 10 gr. kekik 4 lt su ile 5 dakika kaynatılır. 20 dakika demlendikten sonra tülbentle süzülür. Bir kap içinde buzdolabına konulur. Yemeklerden bir saat önce birer su bardağı içilirse, damar sertliğinin düzelmesine ve kolestrolün düşmesine yardımcı olur.Sinirsel Gerginlikten Kurtulmak İçin
1 deste karaboş otu, 20 gr. fesleğen, 20 gr. nane, 20 gr. oğulotu, 20 gr. anason, 20 gr. altın otu, 20 gr. anason, 20 gr. kedi otu 5 lt su ile 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğuyuncaya kadar demlenir ve süzülerek buzdolabına konulur. Yemeklerden 30 dakika önce balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir.Böbrek İltihabı İçin
20 gr. karabaş otu, 20 gr. mısır püskülü, 20 gr. papatya, 20 gr. kiraz sapı, 20 gr. sinirli ot, 20 gr. altın otu, 20 gr. anason, 20 gr. civanperçemi, 20 gr. ayrık kökü, 20 gr. çörek otu, 20 gr. hatmi çiçeği, 500 gr. tahan, 100 gr. polen hazırlanır. Tahan ve polen hariç diğer bitkilerin tamamı, emaye veya çelik bir tencerede 5 lt su ile birlikte 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutularak demlenir. Sonra tülbentten süzülüp buzdolabına konulur. Bu karışım, yemeklerden bir saat önce balla tatlandırılarak bir çay bardağı içilir. İlâve olarak sabahları aç karına bir tatlı kaşığı, her yemekte de bir çay kaşığı olmak üzere polen yenilir. Bu formül 60 gün ara vermeden uygulanırsa, hastalığın tamamen geçme ihtimali yüksektir.Astım İçin
20 gr. karabaş otu, 20 gr. hatmi çiçeği, 20 gr. meyan kökü, 20 gr. papatya, 20 gr. deniz kadayıfı, 20 gr. keten tohumu, 20 gr. anason, 20 gr. okaliptus, 20 gr. çörekotu, 20 gr. civanperçemi, 20 gr. oğulotu, 100 gr. süzülmüş bal hazırlanır. Bitkiler çelik tencerede 5 su bardağı suda 5 dakika kaynatılıp demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra buzdolabına konulur. Bal ile tatlandırılarak yemeklerden yarım saat önce bir çay bardağı içilir. Bu uygulamaya 6-8 hafta devam edilirse hastanın rahatladığı görülür. Daha uzun süreli kullanımda, hastalığın ortadan kalkma ihtimali de vardır.