Aramak

Kekik

Yurdumuzun hemen hemen bütün yörelerinde yol ve tarla kenarlarında, dağlık yerlerinde yetişen kekiğin üretimi de yapılmaktadır. Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açmasıyla etrafa hoş kokular saçan kekik, arıların da bal toplamak için mutlaka ziyaret ettiği en güzel bitki türlerinden biridir.

Güzel ve ferahlatıcı kokusuyla mutfaklarımızda baharat olarak kendine yer bulan kekik, yemeklerimize, özellikle de et yemeklerine ayrı bir lezzet katar.

Kekik, bitkilerle tedavi yönteminde vazgeçilmez bitkilerinden biridir. Mikrop öldürücüdür, nefes darlığının, anjinin ve damar sertliğinin şifa bulmasına yardımcıdır. Ayrıca iştah açıcı, balgam söktürücü, gazları giderici, cildi güzelleştirici, hanımların özel günlerini kolaylaştırıcı ve zihni geliştirici özellikleri vardır. Kalp hastalıklarında, öksürüğün, mide yanmasının, prostat rahatsızlıklarının tedavisinde, idrar söktürmede, böbrek taşlarını düşürmede, siyatik ve romatizmada da kullanılır. Vücut yağlarını erittiği için zayıflamak için de kullanılırsa da iyi sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir.

 Böbrek ve Mesane Kumları Sancıları

30 gr. Kekik, 30 gr. andız kökü, 30 gr. kereviz tohumu, 30 gr. kiraz sapı, 30 gr. Isırgan tohumu çelik tencerede 4 litre su ile birlikte 5 dakika kaınatılır ve soğutup süzülür. Günde 3 defa ıemeklerden bir saat önce bu sıvıdan bir su bardağı alınıp içilir. Bir aı devam edilirse şifası görülür.

 Göz Zayıflığı, Gece Körlüğü

50 gr. kekik, 50 gr. rezene (raziıâne), 50 gr. karabaş otu, 50 gr. hindiba, 50 gr. mersin, 100 gr. polen hazırlanır. Polen hariç, bitkilerin tamamı 24 bardak su ile çelik tencerede kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir. Soğuyup süzüldükten sonra temiz bir kaba konur. Günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce bir çay bardağı bu sıvıdan alınıp, bir tatlı kaşığı balla karıştırılıp içilir. Her yemek esnasında bir çay kaşığı polen yenilir. Ayrıca bunun yanında, havuç, muz ve bal yemeye devam edilmelidir. 3-4 ay bu şekilde devam edilirse faydası görülür.

 Damar Sertliği

30 gr. kekik, 30 gr. karabaş otu, 30 gr. papatya, 100 gr. hunnap, 30 gr. fesleğen, 30 gr. ökseotu, 30 gr. zeytin yaprağı 24 su bardağı su ile çelik tencerede 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra süzülerek buzdolabına konulur. Yemeklerden bir saat evvel bir tatlı kaşığı ağıza bal alınarak, üzerine bu sıvıdan bir fincan içilir. Bu şekilde iki ay kullanılırsa damar sertliğinin iyileşmesine katkı sağlar.

 0Kan Kanseri

I. Terkip: 800 gram çörekotu diş ezecek kadar kavrulup, kahve değirmeninde öğütülür. Elekten elenerek 2 kg. hakiki bala katılıp karıştırılır. Bu terkibin içerisine 100 gr. öğütülmüş ısırgan tohumu, 50 gr. zerdeçal, 50 gr. polen konulur ve tekrar karıştırılır. Saatte bir, bir tatlı kaşığı yenilir.

II. Terkip: Bir deste karabaş otu 3 kg. menba suyu ile 10 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülerek buzdolabına konulur. Yemek aralarında andız pekmezi ile (üzüm pekmezi de olabilir) tatlandırılıp birer çay bardağı içilir.

III. Terkip: 250 gr. kekik 4 kg. menba suyu ile sararıncaya kadar kaynatılır ve soğutulup süzülür. İçerisine 250 gr. sirke katılıp, 4 saatte bir 2 çorba kaşığı içilir.

IV. Terkip: 48 diş sarımsak 4 su bardağı sütle pelte haline gelinceye kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra süt kısmı süzülüp temiz bir kaba alınır. 4 eşit parçaya bölünüp 6 saatte bir alınır.

V. Terkip: Taze ısırgan yaprakları yıkanıp mutfak robotunun narenciye kısmında suyu çıkarılır. 4 saat ara ile bir çorba kaşığı içilir.

Yukarıdaki 5 terkip bir günlük doz içindir. İçlerinden biri dört ay uygulanırsa tedaviye yardımcı olur.

Your experience on this site will be improved by allowing cookies Cookie Policy