Aramak

Kantaron

Kantaron, ılıman iklim bölgelerinde yetişen otsu bir bitkidir. Kırmızı, mavi ve sarı renkte çiçek açan türleri bulunur. Boyları 10-50 cm. arasında değişir, haziran ve temmuz aylarında çiçek açar. Sarı çiçekli olanı  hekimlikte kullanılır. Bu bitkinin özellikle yaraların iyileşmesine, mide ve şeker hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca vücuttaki tıkanık damarların açılmasına, siroz, sarılık, böbrek ve karaciğer hastalıklarına da olumlu etkileri var. Kantaronun, ateş düşürücü,  kabızlığı önleyici, öksürüğü kesici ve iştah açıcı özellikleri ile adet halini ve idrarı söktürme gibi faydaları da bilinir. Bütün bunların yanı sıra, kantaron astım hastalığının tedavisinde, sinir iltihaplarında ve eklem ağrılarında da kullanılır.

 Mide ve Oniki Parmak Bağırsağı Ülseri ve Gastrit İçin

20 gr. kantaron, 20 gr. papatya, 20 gr. oğulotu, 20 gr. hatmi çiçeği, 20 gr. andız kökü, 20 gr. fesleğen, 20 gr. civanperçemi, 20 gr. nane, 100 gr. çekilmiş mesteki (damla sakızı) hazırlanır. Bitkilerin tamamı, mesteki hariç, 24 su bardağı su ile çelik veya emaye tencerede 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğumaya ve demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek buzdolabına konulur. Yemeklerden bir saat evvel bir tatlı kaşığı mesteki ağıza alınır, üzerine de bu sıvıdan bir su bardağı içilir. Bu şekilde iki ay kullanılırsa mide ve oniki parmak bağırsağı hastalıkları ve gastritin iyileşmesine katkı sağlar.

 Bademcik İltihabı ve Ağız yaraları İçin

10 gr. kantaron, 10 gr. kekik, 20 adet ayva çekirdeği, 10 gr. civanperçemi, 10 gr. tane kimyon, 10 gr. papatya, bir çay bardağı sirke ve 8 bardak su çelik tencerede yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Soğuyunca süzülerek temiz bir şişeye konulur. Bu sıvı hastanın dayanabileceği derecede ısıtılarak günde 3 defa gargara yapılır.

 Sara (Epilepsi) Hastalığı İçin

Gerekli malzemeler: 50 gr. kantaron, 20 gr. sinameki, 50 gr. karabaş otu, 20 gr. papatya, 20 gr. pelin otu, 50 gr. üzerklik, 20 gr. şahtere, 500 gr. üzüm pekmezi, 100 gr. polen. Bitkilerin tamamı (pekmez ve polen hariç) çelik tencerede 24 su bardağı su ile birlikte 5 dakika kaynatılır. Soğuyup süzüldükten sonra temiz bir kaba konulur. Günde 3 defa yemeklerden bir saat önce bir su bardağı bu sıvıdan alınıp, bir çorba kaşığı pekmez ile karıştırılıp içilir. Ayrıca her yemek esnasında bir çay kaşığı polen yenilir. Üç ay bu şekilde devam edilirse, sara hastaları fayda görür.
Your experience on this site will be improved by allowing cookies Cookie Policy