Aramak

Mersin

Boyu bir metreye kadar uzayabilen mersin, sulak yerlerde, çalılıklarda, fundalıklarda ve ormanlık yerlerde yetişir. Bu bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden ve tohumlarından yararlanılır.

Tıbbî değeri yüksek olan mersin bitkisi, kan şekerini düşürmede, idrar yolu iltihaplarının giderilmesinde, böbrekteki kumların düşürülmesinde, rahim ve kulak akıntılarının ve mide kanamalarının önlenmesinde fayda sağlar. Kalp çarpıntısını giderici, kalbi takviye edici, vücuttaki istenmeyen kokuları giderici, ishal önleyici, öksürük kesici, egzemayı geçirici özellikleri de vardır. Ayrıca saçları kuvvetlendirmede, burun kanamasını durdurmada, ağız ve boğazlardaki mikropları yok etmede ve daha birçok hastalıklarda şifa kaynağıdır.

 Mide Nezlesi - Mide Üşütmesi

2 tatlı kaşığı mersin yaprağı, 1 tatlı kaşığı kantaron, 1 tatlı kaşığı at kuyruğu bitkisi, 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı anason, 1 tatlı kaşığı papatya hazırlanır. Bitkilerin tamamı bir litre kaynayan suyun içerisine konulup, birkaç saniye sonra ocaktan indirilir. 20 dakika bekletilip süzülür. Bal ile tatlandırılır ve sabah-öğle-akşam yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.

 Boğaz Rahatsızlıkları

10’ar gram mersin yaprağı, adaçayı, biberiye, papatya ve okaliptus, 4 su bardağı su ile 5 dakika kaynatılır ve sabah-öğle-akşam birer çay bardağı ılık olarak içilir. (Bu formül çok ciddi olmayan boğaz rahatsızlıkları içindir. Özellikle çocuklardaki boğaz kızarıklıkları ve ağrıları ciddiye alınmalı ve doktor gerekli görüyorsa boğaz kültürü yaptırılıp, sonuca göre tedavi uygulanmalıdır.)

 Egzema

Birer tatlı kaşığı mersin, şahtere, hardal, karabaş otu, papatya, pelin otu, kına ve iki çorba kaşığı tuzsuz tereyağ hazırlanır. Kına ve tereyağ hariç, bitkilerin tamamı 24 su bardağı su ile 5 dakika kaynatılır, soğutulur ve süzülür. Sabah-öğle-akşam yemeklerden yarım saat önce birer fincan içilir.

Ayrıca kına ile tereyağı karıştırılarak melhem yapılır ve yaralara sürülür.

 Şeker Hastalığı

20’şer gram mersin yaprağı, melissa, civanperçemi, kekik, sinameki, anason, nane, kantaron, pelin otu, papatya ve 50 gr. ökse otu hazırlanır. Bitkilerin tamamı emaye veya çelik tencerede 4 litre su ile birlikte 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutularak demlenir. Sonra süzülerek buzdolabına konulur. Her yemekten bir saat önce bir çorba kaşığı (içilmesi zor olursa bir bardak suya bir çorba kaşığı konularak) içilir.

Şeker hastalığında soğan suyu da yararlıdır. Bunun uygulaması da şöyledir:

Soğan, mutfak robotunun narenciye kısmında sıkılarak bir kaba konulur ve sabah-akşam birer çorba kaşığı içilir. Ayrıca her yemek esnasında birer çay kaşığı polen yenilmelidir. Bu uygulamalara muntazam olarak altı ay devam edilirse, hastalığın kontrol altına alınmasında büyük faydası görülür.

 Ağız Kokusu

10 gr. mersin, 2 çorba kaşığı maydanoz, 100 gr. hindistan cevizi hazırlanır. Mersin ve maydanoz 2 su bardağı su ile 5 dakika kaynatılır. Hindistan cevizinden bir tatlı kaşığı alınıp, üzerine bu sıvıdan 2 saat ara ile üçer yudum içilir.

Your experience on this site will be improved by allowing cookies Cookie Policy