Yurdumuzda en çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Boyu 30 ilâ 80 cm arasında değişen bu bitkinin, limona benzer bir kokusu vardır. Haziran ile ağustos ayları arasında beyazımsı, sarımsı veya pembe çiçek açar.
Oğulotunun özellikleri ve faydalarına gelince:
Hazım bozukluklarını giderici, mikrop öldürücü, spazm çözücü özellikleri vardır. Sinirsel kökenli çarpıntılarda, hafif depresyon ve streslerde fayda saglar. Uyku verici, kalbi kuvvetlendirici, nefes darlığını giderici ve terletici etkileri de vardır. Ayrıca bogaz ağrılarına, karaciger hastalıklarına iyi gelir. Diş agrılarını dindirmede, basur rahatsızlığında ve balgam söktürmede de yardımcı olma özelliği vardır.
Uykusuzluk
10 gr. oğulotu, 10 gr. feslegen, 10 gr. şerbetçi otu, 10 gr. civanperçemi, 10 gr. nane, 10 gr. kedi otu, 10 gr. rezene, 10 gr. ayva yaprağı, 10 gr. ıhlamur hazırlanır.
Bitkilerin tamamı 3 litre kaynak suyu ile 2 veya 3 bardak kalıncaya kadar kaynatılır. Soguduktan sonra süzülerek temiz bir şişeye konulur. Bir çay bardağı suya, sabah-ögle-akşam yemeklerden 1 saat önce 25‘er damla konulup içilir. Bu formül, vücudun normal uyku düzenine kavuşmasına yardımcı olur.
Kalp Çarpıntısı
Bir çorba kaşığı oğulotu, bir tatlı kaşıgı anason, bir tatlı kaşığı rezene, bir tatlı kaşığı fesleğen, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı kekik, üç çorba kaşığı ıhlamur hazırlanır.
Bitkilerin tamamı 2 litre suya konulup, beş dakika kaynatılır. Yirmi dakika demlendikten sonra süzülür. Sabah-akşam bu sıvıdan bir su bardağı alınıp bal veya şekerle tatlandırılıp içilir.
Kullanım süresi içerisinde çay, kahve hiç kullanılmamalıdır. Stresli ortamlardan uzak durularak 20-30 gün kullanılırsa, rahatsızlığın tedavisine yardımcı olur.
Nefes Darlığı
20 gr. oğulotu, 20 gr. hatmi, 20 gr. anason, 20 gr. civanperçemi, 20 gr. karabaş otu, 20 gr. rezene, 20 gr. andiz kökü, 20 gr. papatya, 20 gr. ıhlamur hazırlanır.
Bitkiler çelik veya emaye tencerede 24 su bardağı su ile beş dakika kaynatılıp demlenmeye bırakılır. (Tencere küçükse, bitkiler eşit bölünerek iki defada da kaynatılabilir.) Süzüldükten sonra buzdolabına konulur. Bal ile tatlandırılarak yemeklerden yarım saat önce bir çay bardagı içilir. Bu uygulama aksatılmadan iki ay uygulanırsa, hastanın nefes yollarının açılmasına büyük katkı sağlar.
Bağırsak Gazları
Bir tatlı kaşığı oğulotu, bir tatlı kaşığı papatya, bir tatlı kaşığı rezene, bir tatlı kaşığı biberiye, bir tatlı kaşığı anason hazırlanır.
1 litre kaynatılmış suya bitkilerin tamamı konulup, yirmi dakika demlenmeye bırakılır. Sabah-akşam balla tatlandırılıp birer çay bardagı içilir. Yirmi-otuz gün muntazam devam edilirse, bagırsak gazlarının yok olmasına yardımcı olur.