Aramak

Papatya

Günümüzde yapay ilaçlar yerine bitkilerle tedaviye ciddi bir yöneliş var. Bitkilerin pekçok hastalığa iyi geldiğini çoğumuz biliriz. Mesela grip nezle olduğumuzda ıhlamur veya nane-limon kaynatıp içiyoruz. Bu noktada şunu bilmekte fayda var: Doğru tedavi için evvela hastalığın doğru teşhisinin yapılması gerekir. Sonra da uygun tedavinin yapılması. Bu konuda başvuracağımız adres, elbette doktorlar. Şifalı bitkiler ise, ancak tedavide bir destekleyici unsur olarak düşünülebilir. Bu sayımızda, şifalı bitkilerin en önde gelenlerinden birini size tanıtmak istiyoruz: Papatyayı. Bahçelerde, tarlalarda, yol kenarlarında ve çayırlarda bol miktarda bulunan, Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açan papatya, halk arasında “koyun gözü” diye de biliniyor. Papatyanın ateş düşürücü, ishal önleyici, diş ağlarını dindirici, mide ve bağırsak gazlarını giderici, mesane rahatsızlıklarını tedavi edici, spazm çözücü ve sinir sistemlerini kuvvetlendirici etkisi yüzyıllardır biliniyor. Kırların bu altın gözlü süsünün etkisi bunlarla da sınırlı değil. Papatyadan elde edilen yağ, çeşitli ağrılarda, hanımların adet düzensizliklerinde, mikropları öldürmede, sinirleri yatıştırmada ve spazm çözmede kullanılır. En iyi cinsi, çiçeğinin bütününün rengi sarı olanıdır. Mayıs-Haziran aylarında toplanıp kurutularak, bütün yıl boyunca bu bitkinin şifasından faydalanabilinir. Papatya kaynatılarak bol bol suyu içilirse, karındaki suları akıtıp kökünden temizler. Migren, nevralji (sinir ağrısı) ve romatizmaya karşı da çok etkilidir. Papatya suyu ile yıkanan saç, zamanla kumrallaşır.

Hastalıklar ve Kullanım Şekilleri:

Bronşit, öksürük ve boğmaca: 1 litre suya 1 çorba kaşığı papatya, 3 tutam ıhlamur, 1 çorba kaşığı hatmi çiçeği konur. 5 dakika kaynatılıp 20 dakika dinlendirilir. Sabah-akşam yemeklerden 1 saat önce bu karışımdan bir su bardağı alınıp, bir kaşık süzme bal ilave edilerek bir hafta ara vermeden içilirse, bronşitin iyileşmesini hızlandırır. Saçlarları beslemek ve kuvvetlendirmek için: 2 litre suya 50 gr. papatya, 50 gr. adaçayı, 50 gr. mersin yaprağı konulup 5 dakika kaynatılır. 20 dakika demlenip, süzülür. Her banyodan sonra saç dipleri bu tonik ile masaj yapılırsa, saçların güçlenmesine ve dökülmesinin önlenmesine yardımcı olur. Bademcik ve diş iltihapları: 1 çorba kaşığı papatya, 1 çay bardağı sirke, 2 bardak su ile yarısı uçuncaya kadar kaynatılıp gargara yapılırsa iltihapları önlemek kolaylaşır. Bağırsak iltihapları, gastrit ve ülser: Oğulotu, kantaron ve papatya kaynatılıp, balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, mide ülseri ve gastrite faydalı olur. Ayrıca bağırsak iltihaplarının tedavisine yardımcı olur. İdrar yollarında yanma: 1 litre suya 1 çorba kaşığı papatya, 1 çorba kaşığı civanperçemi, 1 çorba kaşığı okaliptus yaprağı konup kaynatılıp içilir. Gaz şişkinliklerinde, hazım bozukluklarında: Papatya, civanperçemi, rezene, biberiye kaynatılıp içilir. Adet düzensizliği: Papatya, çörekotu, rezene, nane ve adaçayı kaynatılıp içilmeye devam edilirse, hanımların adet dönemlerinin rahat geçmesine yardımcı olur.
Your experience on this site will be improved by allowing cookies Cookie Policy