Biberiye, ülkemizin bir çok yerinde tarla ve bahçe kenarlarında bol miktarda yetişen bir bitki türüdür. Halk arasında kuşdili olarak da bilinir. En çok Akdeniz bölgesinde bulunur. Boyu 1.5 metreye kadar yükselir.
Yararları
Biberiyenin safrayı artırıcı, idrar söktürücü, fazla uyku ihtiyacını azaltıcı, iştah açıcı, bağırsak gazlarını giderici ve hafızayı kuvetlendirici özellikleri vardır.
Ayrıca kabızlık, tansiyon, kan dolaşımı, romatizma ağrıları, damar tıkanıklığı, sarılık, nefes darlığı ve baş ağrıları üzerindeki iyileşmeye katkı sağlayıcı etkileri bilinir.
Bağırsak Tembelliği
Bir litre suya 1 çorba kaşığı biberiye, 4 çorba kaşığı sinameki ve 4 parça zencefil konulur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra demlenip süzülür. Bol şeker atılarak bir su bardağı içilir. İshal durumu olursa, bitkilerin yarısı kullanılabilir.
Adet Düzensizliği
4 tatlı kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı çörekotu, 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı kantaron, 1 tatlı kaşığı anason, 1 tatlı kaşığı rezene, 1 tatlı kaşığı üvez yaprağı çelik veya emaye tencerede 4 litre su ile beş dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülüp buzdolabına alınır. Yemeklerden yarım saat önce sabah-akşam birer fincan içilir.
Zayıflama Çayı
10 gr. biberiye, 10 gr. kiraz sapı, 10 gr. mısır püskülü, 10 gr. papatya, 5 gr. sinameki, 10 gr. funda yaprağı, 5 gr. anason, 10 gr. civanperçemi, 10 gr. meyan kökü, 10 gr. kekik, 10 gr. Mersin yaprağı emaye veya çelik tencerede 5 litre su ile birlikte beş dakika kaynatıldıktan sonra soğutularak süzülür ve buzdolabına konulur. Yemeklerden bir saat önce bu sıvıdan bir su bardağı alınıp, bir limon sıkılarak içilir. Arzu edilen kiloya gelinceye kadar devam edilir.
Daha sonra bir ay süresince sabahları aç karnına bu sıvıdan bir bardak içilir. İkinci ayda iki günde bir öğlenleri bir bardak içilir. Üçüncü ayda üç günde bir akşam bir bardak içilir.
Diğer aylarda, kilo almamak için dört günde bir yatmadan önce bir su bardağı içilmesi tavsiye edilir.
Bu uygulama sırasında, şekerli, unlu ve yağlı gıdalar azaltılmalı, bol bol sebze yenilmelidir.
Düşük Tansiyona Karşı
Bir tatlı kaşığı biberiye yaprağı bir su bardağı suda bir veya iki dakika kaynatılır, sabah-akşam içilir.
Hafızayı Güçlendirmek İçin
150 gr. günlük, 100 gr. biberiye, 1000 gr. bal, 100 gr. polen, 100 gr. karanfil hazırlanır. Günlük, karanfil ve polen toz haline getirilip bala karıştırılır. Bu karışımdan bir tatlı kaşığı alınıp, biberiye yapraklarından yapılan çayla (1 çorba kaşığı biberiye yaprağının 1 su bardağı suda 2 dakika kaynatılmasıyla elde edilir) birlikte içilir. En az 90 gün kullanılırsa, hafıza ve zekâ üzerine olumlu etki yapar. İlave olarak 24 saat içinde 100 gr. kuru üzüm yenirse tesiri daha fazla olur.